5 Nisan 2018

İnsanoğlu var oluşlarından bugüne kadar günlük çalışmaları için hava ile ilgili tahminlerde bulunmak zorunda kalmıştır. Hava ile tahminlerde bulunarak gerek barınak ve gerekse beslenme ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Olumsuz havalarda insanoğlu kendini korumak için tedbirler almıştır.

1900' lü yıllarda atmosfer haraketlerini izlemek için hava istasyonları kurulmuştur. 1937 yılında da devlet gözlem istasyonlarını kurmuştur. 1962 yılında da Türkiye meteorolojinin sesi radyosunu kurarak hava tahminlerinde bulunmaya başlamıştır. Haber verme sistemi olarak 1974 yılında Avrupa meteoroloji radyoları kurulmuş, 1998 yılında da süper bilgisayar meteoroloji sistemleri kurularak 2002 yılında da dünyada 206 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonları kurulmuştur.

Meteoroloji atmosferde meydana gelen değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır. Meteoroloji yağışları, selleri, fırtınaları ve olumsuz hava koşullarını önceden haber vermektedir. Ayrıca atmosferde hava gözlemleme meteoroloji balonları bırakılarak hava değişimleri takip edilmektedir. Türkiye'de de 9 ilde Ankara, Adana, Samsun, İstanbul, İzmir, Isparta, Diyarbakır, Erzurum ve Kayseri de gözetleme uydu istasyonları kurulmuştur. Eskişehir meteoroloji 3. Bölge müdürlüğü Eskişehir merkezi olmak üzere Bursa, Kütahya ve Bilecik illerinde gözlemleme yapmaktadır.

Ankara'da bulunan meteoroloji genel müdürlüğü merkez istasyonlarında 100'lerce mühendis ve teknik eleman meteorolojik çalışma yapmaktadır. Hava değişimlerini denizlerde, karada tarımcılara ve gemiler ile ilgili yerlere hava durumu hakkında uyarılarda bulunarak büyük bir hizmet yapmaktadır. Halkımızın da bu uyarıları radyodan ve televizyondan dinleyerek takip ederek gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

Paylaş

Tüm hakları saklıdır. © 2018
Eskişehir Web Tasarım